Kumpulan Entri-Entri Menarik





Daftar Pengikut Blog Ini!

Thursday, November 17, 2011

Harakah: Bekas Pengarah Pelajaran hina pelajar sekolah!???

Bekas Pengarah Pelajaran Perak, Dato' Adnan Ibrahim menyamakan pelajar-pelajar dengan "kambing sekandang" atau "lembu feedlot" dalam Harakah Bil 1691, 18-20 November 2011. Tak pecaya? Tengok bawah ni:



Kalau marahkan kerajaan BN sekalipun janganlah menghina anak-anak kami (mungkin anak dia belajar di luarnegeri) dengan menyamakan mereka dengan kambing atau lembu! Memang la bela kambing atau lembu sekandang lebih mudah dari mengawasi murid-murid sebab kambing dan lembu tu bingai! Anak murid tu ada otak dan boleh didik. Sebab itulah gaji guru-guru lebih tinggi dari gaji gembala lembu!

Secara tak langsung, beliau juga menyamakan guru-guru sekarang bagaikan gembala lembu bergaji tinggi?

Tolonglah, Dato'. Guru sekarang pun bukan macam dulu. Guru dulu kalau pelajar tak datang sekolah dua hari dah tentu datang ke rumah sambil mengayoh basikal untuk bertanya kabar. Selain itu mereka mengadakan kelas-kelas tambahan secara percuma samada di sekolah, di rumah atau di balairaya. Itu tak termasuk mengadakan kelas untuk orang dewasa atau aktif dengan pertubuhan setempat. Sebab itulah guru-guru dulu lebih dihormati dalam masyarakat dan menjadi golongan TERPANDANG. Mungkin perkataan pelajar perlu ditukar semula kepada perkataan ANAK MURID supaya guru-guru lebih merasakan mereka mendidik anak-anak mereka.

Guru-guru sekarang, kalau nak buat kelas tambahan kena hulur sikit. Maklumlah. Nak datang sekolah pun pakai kenderaan. Minyak nak isi juga. Yang ini, ibu bapa faham. Bagi yang aku pernah tengok pagi-pagi buka boot kereta jual kain atau barangan direct-selling pun kami tak nak komplen sebab itu rezeki mereka. Cuma aku heran ada guru-guru yang pernah aku lihat ambil kerja parttime kat Restoran Keluarga dan Klinik-Klinik terutamanya shift malam. Bila masanya mereka rehat? Bolehpun kerja lebih masa?

Yang kerajaan suruh kerja 9 jam sehari tu memang sepatutnya dalam masa kerja mereka. 45 jam seminggu sama dengan penjawat-penjawat awam yang lain. Cuti tu toksah kiralah kerana memang mereka lebih kerana anak-anak murid bukannya pekerja. Cuti penggal mereka cutilah guru-guru. Ditambah pula dengan cuti hari kantin, cuti jualan amal, cuti hari sukan dan segala macam cuti lagi. Tolak cuti umum, cuti sakit, cuti hospital, cuti bersalin (bagi guru-guru perempuan), cuti belas ihsan, cuti bencana alam, cuti kursus dan entah apa lagi cuti.

Jadi, Sekali lagi aku mintak pada Dato'.

Jangan samakan babi dengan rusa!
Jangan samakan arak dengan air telaga!
Janganlah pukul anak sindir Pak Mertua!
Jangan samakan binatang dengan anak manusia!

12 comments:

KhaiRin said...

simpati dgn guru zaman sekarang. byk dugaan dan cabaran nyer

SSS Admin said...

Makluman

Kajian Semula Sistem Pendidikan bersama UNESCO

Artikel susulan bloggers:-

The Story of The Satu Sekolah Memo

Perjuangan KEMPEN SSS kini berputik!

Terima Kasih.

Nur Misnan said...

Salam brother.. Lama sudah tak jengah sini..

Aku bab2 politik nih buat sakit kepala ler..
Kita sepatutnya sama2 bersatu dan fikir bagaimana nak indahkan lagi Islam di Msia..

tgh gosok minyak harimau nih.. kasi hilang sakit kepala sambil tgk bola.. Msia menang 1 - 0

Anonymous said...

Dato'Nan ni otak dah rosak....otak dia dah biul.Dia ni kena dimasukan ke tmpt merawat orang sakit otak.Dia ni dah tak betul la!Tak tau macam mana jadi macam 2....mungkin banayk sangat dok berbohong!

Anonymous said...

Tok nan terkena kejutan Kopiah..guru2 Perak kenal tok nan sebagai Pengarah yg hanya pandai bercakap pong!pang!...tok nan 'TIDAK MENGENANG BUDI '

Anonymous said...

Setuju dgn anon 11:50am....Tok Nan 'TIDAK MENGENANG BUDI'

Anonymous said...

Bekas Pengarah Pendidikan Perak ini masa dalam perkhidmatan seorang yg kuat berbohong dan selalu curi tulang.!!

IBM said...

Salam Tuan,

Saya benci Harakah, Akhbar pencetus fitnah no 1 di Malaysia.
Mohon izin dari tuan utk linkkan blog saya di sini. Blog tuan telah saya linkkan di blog saya. Terima kasih.

Link saya :http://ibm-akusayangumno.blogspot.com

ahazeman said...

artikel ini menunjukkan saudara begitu benci hingga hilang rasional.. saya yakin

dinturtle said...

salam bro, blog bro dah lama saya link, ada diSlow and Steady List, bergantung kepada kekerapan artikel :)

Anonymous said...

Dato tu pun bukan baguh sangat. Dia naik pangkat bukan atas kebolehannya tetapi ada 'godfather'. Sedarlah diri tu, syukurlah kerana naik pangkat sampai menjadi Pengarah Pelajaran Negeri. Kot idamkan jawatan Ketua Pengarah Pelaran Malaysia tetapi tak kesampaian?

Nak marah dengan kerajaan, ukurlah dulu kebolehan sendiri. Ada lagi warga perkhidmatan pelajaran yang lebih layak naik pangkat tapi kerana tak ada 'godfather' maka terpinggirlah. Untung Dato Adnan rugi sistem dan perkhidmatan pelajaran. Apa nak boleh buat, orang tak sedar diri.

GURU PENCEN

Zul Fattah said...

kecian kat cikgu2.. jaga mereka macam tak dihargai je

Klik Penaja Saya

Sokong Penaja Saya Di Bawah INI!
widgeo.net

Saje-saje

Blog Bukan Politik

Blog Pelbagai

Komen Terbaru Kengkawan

Get Recent Comments Widget

Dari Portal Berita

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Ruang Iklan Untuk disewa!
1. 100px x 100px = RM10 sebulan/RM60 setahun
2. 200px x 100px = RM20 sebulan/RM120 setahun
3. 200px x 200px = RM30 sebulan/RM180 setahun