Kumpulan Entri-Entri Menarik





Daftar Pengikut Blog Ini!

Saturday, October 16, 2010

Dari Emelku: Jeli Gelatin Babi?

Ari ni aku dapat emel dari ntah sesape ntah. Aku ni jenis malas mengemel orang atau forward emel kat orang. Member ni mintak supaya disebarkan maklumat kepada semua jadi aku rasa adalah lebih baik kalau aku letakkan di blog ni.

Mesej yang ingin disampaikannya mudah sahaja:

Memang banyak jual (tengok attachment ni betul2)...kat kedai runcit n pasar malam,.... pesan2 le pd anak2 kesian diorang...forward ye...jgn diabaikan bende2 ni Dah keluar dalam Harian Metro, tapi kot2 kita semua tak perasan atau tak baca. Jely nie banyak dijual secara sukat kat Airport, kedai2 jual gula2 dan dimana2 saja.
Mudah2an kita dapat mengambil perhatian





Aku ni pun bukan jenis suka sangat benda tu tapi cukup-cukuplah kalau nak bunuh anak. Banyak lagi benda lain yang boleh dimakan macam keropok lekor, keropok ubi, dan macam-macam lagi jajan yang dah dicipta oleh moyang kita. Bukannya ada khasiatpun jeli tu kecuali menambah gula dalam badan jer. Keturunan sambal belacan atau budu baik kita amalkan balik pemakanan sihat untuk anak-anak. jangan nanti kerana benda-benda tersebut dijual dipasaraya terkemuka atau di airport, kita pun beli. Kalau pada aku, ayam percik pasar malam lagi sedap dari ayam panggang restoran keluarga. Cuma tempatnya saja tak de air-cond. Bagi aku tak kisah sebab dah biasa berjemur pun. 

Negara bukan Islam mengharapkan kita jadi Hub Halal global, kita pulak nak makan bebenda haram? hehehehe

4 comments:

Junah said...

Salam,

patut pihak berwajib sudah lebih awal tahu dan meletakkan tanda tidak halal pada makanan menarik (berwarna warni, dan cute) begini.

Kenn said...

Negara bukan Islam mengharapkan kita jadi Hub Halal global, kita pulak nak makan bebenda haram? hehehehe

Nice the way you put it bro! Wonder why, "Negara yang agama rasminya Islam", as mentioned in the Constitution, still need to be extra careful when consuming food items, be it when patronising a restaurant or simply buying food items direct from a store.

"cheaper" things to the exclusion of considerations of everything else? as long as it is cheap? or as long as it yield bigger profir margin?

CCZ said...

Suruh tengok depa jual dengan berlabelkan jeli ini dari kulit babi. Kita tengok syarikat pengeluar tu nak bertahan berapa bulan?

Untung lebih penting dari berlaku jujur dan amanah. Bagi sesetengah oranglah...

LeEanEEm said...

ini lah senjata puak2 Yahudi laknat...tak dpt cara kasar..cara cam gini dibuatnye...

Klik Penaja Saya

Sokong Penaja Saya Di Bawah INI!
widgeo.net

Saje-saje

Blog Bukan Politik

Blog Pelbagai

Komen Terbaru Kengkawan

Get Recent Comments Widget

Dari Portal Berita

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Ruang Iklan Untuk disewa!
1. 100px x 100px = RM10 sebulan/RM60 setahun
2. 200px x 100px = RM20 sebulan/RM120 setahun
3. 200px x 200px = RM30 sebulan/RM180 setahun