Kumpulan Entri-Entri Menarik

Daftar Pengikut Blog Ini!

Friday, February 25, 2011

Inikah kasih? Inikah sayang?

Jangan bandingkan kisah Romeo & Juliet. Atau, Shah Jahan & Mumtaz Mahal. Atau, Tuah & Teja. Kerana inilah dia PERCINTAAN YANG SEBENAR!

Dalam aku merayau-rayau membaca entri blog kawan-kawan aku terjumpa entri yang ini. Mungkin agak terlambat kerana sambutan Maulidur Rasul telah seminggu berlalu tetapi aku ingin meneruskan kesinambungan luahan hati Masjid Jamek Saad bin Abi Waqqas ini supaya ianya terus berada di persada maya ini untuk selama yang mungkin.


SALAM MAULIDUL RASUL.... Itu sahaja ungkapan yang mampu kita perkatakan apabila tibanya tarikh 12 Rabiul Awal, 1 tarikh yang mengingatkan kepada kita tentang junjungan besar Nabi Muhammad saw. Selain dari itu? Mungkin akan bergema Selawat dan Puji-Pujian terhadap Baginda. Tapi bukan semua Umat Islam di Malaysia melaksanakannya. Melihat di Masjid-Masjid yang menganjurkan Sambutan ini, terbukti ramai sebenarnya di kalangan umat Islam yang lupa pada Kekasih Allah ini, yang berjaya menyebarkan Islam serata dunia. Tidak keterlaluan jika diperkatakan, tanpa Rasulullah, kita tidak akan lahir sebagai seorang Muslim. Baginda berjaya membentuk kita sebagai insan2 yang dijanjikan Syurga. Hanya perlu mengikut ajaran yang ditetapkan dengan sempurna.

Tapi, sedih apabila melihat Jasa2 dan Pengorbanan terbesar Baginda tidak dipandang serius oleh masyarakat kita. Tidak dinafikan bahawa ramai di kalangan umat Islam di Malaysia yang tidak sabar2 menunggu kedatangan Mulidul Rasul. Akan tetapi, bukan semuanya tidak sabar2 menunggu kerana dapat menyambut serta memperingati Beginda. Ada yang sekadar gembira kerana ianya merupakan cuti umum. Tidak perlu bekerja dan dapat berehat di rumah dengan tenang. Mereka tidak tahu betapa tenangnya hati dan jiwa manusia bergelar Muslim apabila mengenang jasa dan pengorbanan Baginda melalui berselawat ke atasnya.

Cuba renung dan selami jiwa kita. Rasulullah pernah menitiskan air mata apabila memikirkan nasib kita selepas ketiadaan beliau. Baginda jikalau boleh mahu hidup selama2 nya jika diberi peluang agar dapat melihat kita sentiasa terselamat dan dalam keadaan beriman. Baginda sendiri walaupun tidak sempat bersua dengan kita, namun boleh khuatir sehingga menitiskan air mata. Seolah2 Baginda mengenali kita sekian lama walaupun hakikatnya Baginda telah sekian lama tiada di muka bumi ini. Tidak rasa bersalahkah kita?

Rasulullah juga jikalau boleh mahu kita semua ditempatkan ke Syurga. Beliau amat sedih jika umatnya diseksa ke Neraka. Tapi sedih melihat umat Islam yang seolah2 terlupa dengan Rasulullah. Jika Malaysia tidak mengadakan Majlis Sambutan Maulidul Rasul, tarikh ini akan terus dilupakan. Malah ada juga umat Islam kini tertanya2, apa itu Maulidul Rasul? Kenapa mesti disambut? Agaknya inilah salah satu faktor Rasulullah menitiskan air mata dan sebak sebelum wafat. Kerana Baginda ketahui, umatnya akan semakin lupa padanya.

Hari ini hari Kelahiran seorang manusia pilihan Allah. Yang telah menjulang Islam di mata Dunia. Seorang Pemimpin Hebat. Tidak ada yang sehebat beliau. Di sini disertakan ucapan atau Khutbah terakhir sebelum Baginda meninggalkan kita semua. Baca dan hayati. Anda akan menitiskan air mata apabila membacanya. Inilah bukti betapa cintanya Rasulullah kepada kita. Kerana walaupun Baginda telah dijanjikan Allah akan ke Syurga tanpa bicara, hati dan jiwa Rasullullah masih mengingati kita. Hanya kita yang leka akan kasih sayang Baginda terhadap kita.

UCAPAN TERAKHIR NUKILAN RASULULLAH SAW.
Wahai Manusia,dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia,sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci,maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.

Janganlah kamu sakiti sesiapa pun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu.Allah telah mengharamkan riba,oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.Dan dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar,maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti nya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia,sebagaimana kamu mempunyai hak ke atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.

Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik,berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu yang setia.Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, Sembahlah Allah, Dirikanlah solat lima kali sehari, Berpuasalah di Bulam Ramadan dan Tunaikanlah Zakat dari harta kekayaan kamu.Kerjakanlah ibadat Haji sekiranya kamu mampu.

Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah bersaudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal soleh.

Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan.Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu.

Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dari ku. Saksikanlah Ya Allah bahawasanya telah aku sampaikan risalah Mu kepada hamba-hamba mu.

(Khutbah ini disampaikan oleh Rasullah s.a.w pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah,Gunung Arafah.)

Rasulullah.. Kami rindu padamu.


http://saadabiwaqqas.blogspot.com/2011/02/sebak-membaca-khutbah-terakhir.html

Klik Penaja Saya

Sokong Penaja Saya Di Bawah INI!
widgeo.net

Saje-saje

Blog Bukan Politik

Blog Pelbagai

Komen Terbaru Kengkawan

Get Recent Comments Widget

Dari Portal Berita

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Ruang Iklan Untuk disewa!
1. 100px x 100px = RM10 sebulan/RM60 setahun
2. 200px x 100px = RM20 sebulan/RM120 setahun
3. 200px x 200px = RM30 sebulan/RM180 setahun